Quality-time met de leukste kinderboeken van vroeger & nu
Kerst ligt alweer achter ons... Dagen van ontspanning (zuur verdiend na boodschappenstress), genieten van gezelligheid, spelletjes, lekker eten en het voelen van liefde voor familie en vrienden. Wat was het fijn! Nu op naar: ‘Oud & Nieuw’. En dan zijn daar de goede voornemens. Sommigen van ons krijgen hier misschien de kriebels van, dat is mij ook niet onbekend, maar tóch voelt het niet verkeerd om terug te kijken en te constateren wat ik graag anders zou willen.
Mijn voornemen voor 2018 is meer volle aandacht geven aan mijn kleine man! Dus naast dat ik soms roep: "Ja schat, prachtige tekening...” -terwijl hij hem nog niet eens uit zijn rugzak heeft gehaald #herkenning?- ga ik voor méér momenten van 'joint attention': samen aandacht aan iets besteden. Samen genieten van hetzelfde. En waar kan dat beter mee dan met één van de dingen die hij (en met hem vele andere kinderen) het liefste doet: samen boekjes lezen.
En dat is zeker geen straf! Er zijn zo óntzettend veel leuke boeken. Grote prentenboeken met de mooiste illustraties en práchtige verhalen. De klassiekers van Annie M.G.Schmidt - Dikkertje Dap bijvoorbeeld. Of de zo bekende Grote Gouden boeken van vroeger die er in verschillende uitgaven zijn. In deze laatste vind je verhalen uit de kleinere gouden boekjes die hierin zijn gebundeld op thema: een groot gouden boek voor jongens of meisjes, een boek over poezen of één over brandweermannen. Stuk voor stuk zijn het klassieke kinderverhalen van vroeger die blijven boeien.
En dan voor de allerkleinsten natuurlijk de geluiden boekjes van o.a. Clavis vanaf 1 jaar. Kijk en luister samen met je kind naar de verschillende plaatjes en geluiden, en aanschouw die onbetaalbare eerste reacties op geluiden die ze nog niet eerder zo gehoord hebben. Vaak kunnen ze er geen genoeg van krijgen en blijven ze op de knopjes drukken (mét on-off knop trouwens, als dit bij jezelf wél een keer het geval is ;-) )
Wist je trouwens dat (voor)lezen naast de ontwikkeling van taal ook de sociale vaardigheden bevordert en meer inzicht geeft in het oplossen van problemen of omgaan met stress? Omdat kinderen zich vaak identificeren met de personages uit de verhalen en dat toepassen in hun eigen leventje, leren ze dus ontzettend veel. En lezen, in tegenstelling tot filmpjes kijken op een tablet, stimuleert bovendien de ontwikkeling van creativiteit en de vrije geest.
Wat ik ondertussen zélf heb geleerd, is dat als ik me eenmaal heb losgewrikt van m’n to-do lijstjes en samen lezen niet meer zie als een taak, maar als een gouden momentje tussen mij en m’n kleine smurf; het dan zomaar zo kan zijn dat ik ook zelf een heus ‘relaxgevoel’ ervaar. En dat is een hele fijne bijkomstigheid in deze snelle wereld vol van dagelijkse hectiek. Samen even rustig zitten, genieten van hetzelfde, een echt bindingsmomentje, dat is toch goud waard. Roepen we niet altijd; "ze worden zó snel groot!"
Dus ik zeg: “Meer voorlezen, samen op avontuur, en geniet. Want books are the best!” Een héle mooie jaarwisseling & succes met de goede voornemens,