Menu

Geschreven door Anneleen Veenemans op

Vervangen, hergebruiken en reduceren; Paper & Boo maakt een duurzame lifestyle makkelijker

Als iemand mij zou vragen: “ben jij milieubewust bezig in je dagelijkse leven?” Dan zou ik trots antwoorden: “o ja hoor, zeker!” Ik loop een paar keer per dag naar de kliko’s buiten om het afval netjes te scheiden, de lunch gaat niet in een boterhamzakje maar in een fijne brooddoos van de kringloop, en ik gebruik mijn glazen groente- en jampotjes als vaasjes, waxinelichtjes en voorraadpotten.

Best goed bezig, toch? Zeker, maar het kan zó makkelijk nog zóveel beter!

Meet ‘Paper & Boo’

‘We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly’ 

Paper & Boo (paper and bamboo) is opgericht door een gemotiveerde groep mensen die willen helpen de wereld een stukje mooier te maken. Met als visie ‘het terugdringen van plasticverbruik in elk huishouden’, vervangen ze dagelijkse gebruiksvoorwerpen door milieuvriendelijke en duurzame alternatieven. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de volgende drie uitgangspunten: vervangen, hergebruiken en reduceren.

paper&boo-natuurlijk-biologisch-vegan-veganistisch-shampoobar-bodybar-recycle-hergebruiken-vervangen-verminderen-plastic-duurzaam

Vervang je plastic flessen onder de douche door deze heerlijke vegetarische shampoo – en body bars en je doucht ineens volledig plasticvrij!

‘Met 1 shampoo bar bespaar je al 3 plastic shampoo flessen’ 

De bars zijn zuinig in gebruik (de shampoo bar gaat ongeveer 80 wasbeurten mee) en je kunt ze na gebruik opbergen in een handig blikje of schaaltje. Ze zijn er in héél veel verschillende ‘smaakjes’, met allemaal hun eigen unieke eigenschappen, dus jouw ideale shampoo – en body bar zitten er zéker bij! De bars gaan verpakt in gerecycled papier dat duurzaam geproduceerd wordt.

paper-boo-natuurlijk-biologisch-duurzaam-100-procent-afbreekbaar-wattenstaafjes-plastic-verminderen-vegan-vegetarisch-recycle

Naast de ‘noodzakelijke’ badkamer artikelen denkt Paper & Boo ook na over de wat ‘luxere’ items die je gebruikt bij je verzorging. Niet echt nodig kun je zeggen (géén gebruik is nog altijd het beste natuurlijk), maar de praktijk wijst helaas uit dat wattenstaafjes erg geliefd zijn.

Tijdens ‘beach cleanups’ is het plastic wattenstaafje één van de producten die het vaakst gevonden wordt, dus een milieuvriendelijke variant is zéér welkom! 

Deze bamboe wattenstaafjes zijn gemaakt van duurzame bamboe en biologische katoen en zijn daardoor onschadelijk voor het milieu (verpakking & wattenstaafje zijn beide 100% biologisch afbreekbaar). Het katoen op het staafje is niet gebleekt met chloor maar met waterstofperoxide en het kartonnen doosje is gemaakt van gerecycled karton. De wattenstaafjes kunnen na gebruik dus gewoon bij het groenafval.

(Fijn weetje: de bamboe die wordt gebruikt is letterlijk ‘te hoog gegrepen’ voor de panda. Deze bamboe groeit namelijk tot 28 meter hoog en is daardoor geen ‘eet optie’ voor onze zwart-witte vrienden)

Paper-en-boo-duurzaam-natuurlijk-biologisch-vegan-vegetarisch-wattenschijfjes-wasbaar-reduce-herbruiken-verminderen-plastic-bamboe-katoen

Mijn persoonlijke favoriet zijn deze wasbare wattenschijfjes. Ik gebruik normaal 4 wattenschijfjes per dag (2 ’s ochtends en 2 ’s avonds) wat mij brengt op een totaal van 1460 wattenschijfjes per jaar. Bij die 4 per dag heb ik nooit zo nagedacht, maar van mijn jaarverbruik schrok ik me een hoedje! Door deze milieuvriendelijke wasbare wattenschijfjes te gebruiken (12 zachte pads en 4 scrub pads), heb ik een goed duurzaam alternatief en reduceer ik mijn afval dus gigantisch!

Per persoon gebruiken we zo'n 1500 wattenschijfjes per jaar.. 

Je bespaart zo niet alleen de grondstoffen en het water dat nodig is voor de katoenteelt, maar ook de plastic zakjes waarin de traditionele wattenschijfjes verpakt zitten

De wattenschijfjes zijn gemaakt van duurzame katoen & bamboevezel en je kunt ze wassen op 40 graden in de meegeleverde katoenen waszak. De gerecyclede kartonnen verpakking waar de schijfjes in zitten is 100% biologisch afbreekbaar.

paper&boo-natuurlijk-biologisch-duurzaam-vegan-vegetarisch-tandenborstel-bamboe-plastic-verminderen-100%biologischafbreekbaar-groenafval

Het meest dagelijks gebruikte plastic item in de badkamer is natuurlijk de tandenborstel. Vervang je plastic exemplaar voor deze mooie duurzame bamboe tandenborstel (tot wel 96% biologisch afbreekbaar) en je bespaart in één klap weer een hoop plastic.

De hardheid van de borstelharen is soft (volgens tandartsen het beste voor je gebit) en het bamboe handvat is goed afgewerkt en zo ontworpen dat het prettig in de hand ligt. 

De verpakking en het bamboe handvat van de tandenborstel zijn opnieuw 100% biologisch afbreekbaar en om alles zo duurzaam mogelijk te recyclen kun je de BPA vrije borstelharen met een tangetje verwijderen. Je mag ook wel een béétje moeite doen voor een schonere wereld, toch?  ;-)

Paper & Boo wil ons motiveren om te consuminderen. Met práchtige duurzame en milieuvriendelijke alternatieven zeggen zij: ‘Less is more!’  Als we samen in actie komen voor ons milieu, verkleinen we de ‘plastic soep’. Ieder op zijn eigen manier. Een kleine verandering maakt wel degelijk een groot verschil! Doe je mee?

 

Liefs Anne  

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →