Menu

OEKO-TEX® gecertificeerd & het Fair Wear Foundation label

Je ziet het waarschijnlijk weleens op het label van je kleding, een OEKO-TEX® keurmerk of de fair wear foundation, maar wat betekent dat nou precies? We leggen het je graag uit! 

OEKO-TEX®

STANDARD 100 van OEKO-TEX® is 's werelds bekendste label voor textiel en als je kleding dit label heeft kun je er zeker van zijn dat elk onderdeel van het item (dus echt elke vezel, knoop, rits ect.) is getest op schadelijke stoffen en dat je item onschadelijk is voor je gezondheid. 

In een onafhankelijk OEKO-TEX® instituut worden tests uitgevoerd volgens de uitgebreide OEKO-TEX® criteria lijst, deze lijst bevat ongeveer 100 testparameters en houden rekening met het gebruik van de textiel, hoe intensiever het huidcontact hoe strenger de grenswaarden. 
De criteria catalogus wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke kennis en wettelijke eisen. 

Maar je kleding heeft vaak ook een hip printje, ook deze prints worden getest op schadelijke stoffen volgens de criteria die erop van toepassing zijn.

OEKO-TEX® kleding goed voor mens en milieu! 

 

Fair wear foundation

Is je kleding op een ethische manier gemaakt?

Tja een eenvoudige vraag maar het antwoord is lastig.

Bij de Fair Wear Foundation draait het vooral om de mensen die jouw kleding maken. Werken ze onder veilige arbeidsomstandigheden? Krijgen ze een eerlijk salaris?

Een verandering gaat niet van de ene op de andere dag, maar sinds 1999 zetten de FNV en de Clean Clothes Campaign (een belangenorganisatie voor kledingarbeiders) zich in om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren en met succes! Inmiddels werken er zo’n 50 medewerkers nauw samen met de 140 aangesloten merken voor een eerlijkere en ethischere mode-industrie.

Maar hoe kunnen ze er nou zo bovenop zitten?
Door controles uit te laten voeren door derden. Om echt inzicht te krijgen in de prestaties van de aangesloten merken voeren ze op 3 niveau’s controles uit.

  1. Op merkniveau: de Fair Wear Foundation gebruikt een merkprestatiecontrole, elk jaar beoordelen ze de inspanningen van het merk, zoals het controleren van de productieplanning, is het realistisch? Zijn er geen onredelijke deadlines die tot buitensporig overwerk leiden? Deze bevindingen worden openbaar gedeeld.
  2. Op fabrieksniveau: lokale auditteams gaan langs bij de fabrieken, ze willen precies weten wat er op de fabrieksvloer gebeurt en beoordelen de fabriek op onder andere een gezond werkklimaat en een veilige werkomgeving. Met de bevindingen gaan ze naar het merk en de fabrieksdirectie, het merk en de directie stelt dan een concreet actieplan met een duidelijk tijdschema. De autitteams gaan op een later moment weer terug om te kijken wat er verbeterd is.
  3. Rechtstreeks bij de kledingarbeiders: door te luisteren naar de arbeiders in de fabrieken, wat kan beter? Verdienen ze een eerlijk loon? Ook is er een hulplijn voor klachten. Vind de kledingarbeider dat zijn rechten geschonden worden? Of ziet hij dit bij anderen gebeuren? Dan kan hij een klacht indienen. Er start dan meteen een onderzoek en eisen ze van het merk dat ze het met de fabriek gaan oplossen.
    Deze grondige controles bieden het startpunt voor echte verandering.

Een andere eis die de Fair Wear Foundation stelt is transparantie.
De merken moeten open zijn over de omstandigheden en klachten die worden ontvangen in de fabrieken die hun kleding produceren en deze informatie moet worden gedeeld op de Fair Wear Foundation website.

 

Wil je online een merk shoppen dat lid is van de Fear Wear Foundation?

Het kleurrijke kledingmerk Blutsgeschwister en het Nederlandse merk King Louie zijn lid van de Fear Wear Foundation. Eerlijke kleding met het Fair Wear Foundation label draagt net wat fijner :).